spreekbeurt de Bril

Ik doe mijn spreekbeurt over de bril en het oog. ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik zelf ook een bril heb en je iets meer over het oog moet weten om te begrijpen waarom sommige mensen een bril nodig hebben.

Het Oog

Hier zie je het oog met:

1  Oogbol
Het oog is een bijna ronde bol, die in de oogkas ligt.
Je oogbol is ongeveer net zo groot als een grote knikker (± 2,5 cm).

2 Ooglidbeschermt je oog door het oog te sluiten

3 Oogwit en Hoornvlies Om het oog zit een stevige witte laag dat heet het oogwit . De voorkant van het oog heeft een doorschijnende laag. Dat is het hoornvlies. Door het hoornvlies komt licht (dus alles wat je ziet) je oog binnen.

4Pupil  Wist je dat je pupil niet echt een zwart stipje is, maar een opening?
Die opening wordt groter als het donker is, en kleiner als het licht feller wordt. Ook wordt de pupil kleiner als je naar iets kijkt, dat dichtbij is. Dit groter en kleiner worden regelt de iris, die om de pupil heen zit (dat gekleurde).

5 Iris De iris, ook wel regenboogvlies genoemd, regelt hoeveel licht je oog binnenkomt. Als het donker is, krult de iris op. Zo wordt de pupil groter en komt er dus meer licht je oog binnen. Bij veel licht gebeurt het omgekeerde.

De iris is blauw, bruin, groen, grijs of een combinatie daarvan.

6 Lens De lens van je oog werkt hetzelfde als de lens van een fototoestel. Dankzij de lens kun je dingen scherp zien, ook al zijn ze veraf of dichtbij. De lens wordt bol om dingen van dichtbij scherp te krijgen en hij wordt platter bij het kijken in de verte. De lens zorgt er bovendien voor, dat het brandpunt van lichtstralen goed op het netvlies terechtkomt.

7 Netvlies  Het netvlies is heel belangrijk voor wat je ziet. Al het licht dat je oog binnenkomt, wordt op je netvlies opgeslagen. Dit wordt naar je hersenen gestuurd via de oogzenuw.

8Gele vlek Dit is een heel belangrijke plek op je netvlies, die ervoor zorgt dat je details en kleuren kunt zien.

9Blinde vlek  Achterin je oog zit een plek, die het begin is van de oogzenuw. Op dit stukje zit geen netvlies. Je kunt er dus niks mee zien. Daarom heet het de blinde vlek.

10Oogzenuw
De oogzenuw zit aan de achterkant van de oogbol als een stekker in een stopcontact. Het is een zenuw van een paar mm dikte die ruim 1 miljoen zenuwvezels bevat en alles wat je ziet, doorgeeft aan de hersenen. Pas dan wéét je ook wat je ziet. Dit overbrengen naar de hersenen gaat zó snel, dat je het niet eens merkt!

 

 Hoe ziet het oog? 

images (1).jpg

De lichtstraal komt van een voorwerp door de lens in het oog . Het  voorwerp komt dan ondersteboven links rechts gedraaid op het netvlies.  Via de  oogzenuw gaat het beeld naar de hersenen. Die hebben geleerd dat zij het andersom moeten terugdraaien. En dan zie je het voorwerp. Maar het licht moet wel precies op het netvlies vallen om het scherp te zien .

wazig-zien.jpg

Bril Nodig? Het dichtst bijgelegen punt waar een normaal oog nog scherp kan zien, ligt bij volwassenen ongeveer op  30 cm vóór het oog (bij kinderen iets dichterbij). Het verst verwijderde punt waarop het nog scherp ziet ligt op oneindig.

Bij sommige mensen kunnen de ogen niet scherp zien . Dan moet je een bril De vorm van een oogbol bepaalt hoe scherp je ziet.

 

Sommige mensen zijn verziend. Dat betekent dat ze ver goed zien en dichtbij wazig. Als je verziend bent is je oogbol te kort. Dat betekent dat een voorwerp pas achter je oogbol scherp wordt. Met een bril met bolle  glazen kan je dit oplossen. Het bolle glas zorgt ervoor dat de lichtstralen meer naar binnen buigen zodat het voorwerp scherp op het netvlies komt. Je krijgt dan een positieve bril

Andere mensen zijn bijziend. Dat betekent dat ze dichtbij goed zien en ver wazig. En als je bijziend bent is je oogbol te lang. Dat betekent dat het voorwerp te vroeg scherp is en dus wazig op het netvlies komt. Met een bril met holle glazen kan je dit oplossen. Het holle glas zorgt ervoor dat de lichtstralen meer naar buiten buigen zodat het voorwerp scherp op het netvlies komt. Je krijgt dan een negatieve bril.

 

De sterkte van brillen 

een sterkte is hoeveel hulp je ogen nodig hebben, wordt in cijfers verteld .Als je +o hebt zijn je ogen goed .Als je bijv. -1 of -2  hebt kun je wel eens een dagje zonder bril. Maar als je -8 hebt kun je zonder bril geen hand voor ogen zien. De sterkte van de bril wordt bepaald door de dikte van het glas. Dus hoe dikker je glas is hoe sterker je brillenglazen zijn.

Behalve van het oog zelf hangt de benodigde sterkte van een glas ook af van de afstand tussen het oog en de lens, de zogenaamde hoornvliesafstand. Deze afstand is meestal 12 à 14 millimeter en wordt bepaald door het montuur. Hoe groter de afstand tot het oog, hoe sterker een negatieve lens moet zijn en hoe zwakker een positieve lens moet zijn. Met een speciale rekenmachine kan de opticien dit precies uitrekenen.

Hoe testen ze je ogen

Als je slechte ogen denkt te hebben – bijvoorbeeld als je vaak hoofdpijn hebt of het bord niet goed kan zien - kun je dat het beste even laten controleren.

 Als je jonger bent dan 12. en  je voor het eerst een bril moet, stuurt je huisarts je door naar de oogarts. Hij doet ook operaties, maar dan moet er wel wat ernstigs met je ogen aan de hand zijn. De oogarts gaat allerlei testen doen.

Meestal druppelt hij je ogen, dat druppelen zorgt ervoor dat  je pupillen groter worden dan kan hij beter in je pupillen kijken of ze nog gezond zijn. Verder schijnt hij met een klein lampje in je oog om te zien of je pupil zich goed klein kan maken. Hij laat je ook plaatjes zien, en cijfers en letters lezen. Die cijfers en letters staan in rijen op een bord. Bovenaan dat bord staan hele grote letters, onderaan zijn ze juist klein. De oogarts kan er zo achter komen wat je wel en niet kunt zien. Daarna krijg je een bril op je neus. De oogarts heeft een kistje met allemaal verschillende glaasjes erin. Die worden een voor een in de grote bril gedaan, net zolang tot jij er goed door kunt kijken. Nadat alle testen zijn gedaan, weet de oogarts hoe goed je kunt zien. Als je een bril nodig hebt, schrijft hij een recept uit. Daarop staat de sterkte van de glazen. Met het recept ga je naar een brillenwinkel  (opticien) om een bril uit te zoeken.

Vanaf 12 jaar kan je vaak meteen naar een opticien;dan kom je voor een apparaat en dan moet je goed kijken naar een weg met een auto of een luchtballon als je alles nog goed  kan zien dan gaan ze testen dan komt er bij degene die je test een bon uit de machine met het recept.

01.jpgBrillen passen 
De opticien helpt je ook met het uitzoeken van een montuur. Dat is de bril zonder glazen. Hij let daarbij op de vorm van je gezicht en de kleur van je haar. Hij vertelt ook over de soorten glazen die er zijn. Hou je van sporten en stoeien, dan is het handig om voor een bril met kunststof glazen te kiezen. Die glazen kunnen niet breken. Als je het montuur hebt uitgezocht gaat de opticien aan het werk. Op het recept van de oogarts kan hij zien hoe sterk de glazen moeten zijn. Daarna worden ze op maat gemaakt, zodat ze in het montuur passen. Het montuur moet lekker zitten, niet te strak en niet te los. Een opticien repareert ook brillen. Dus als er per ongeluk iemand op je bril is gaan zitten en de pootjes zijn verbogen, ga je gewoon terug naar de brillenwinkel. Als je jong bent, heb je om de 2 jaar  een nieuwe bril nodig. Soms worden je ogen beter of slechter.

De geschiedenis van de bril

De ouden grieken wisten al dat je glas kon gebruiken om te vergroten. Dat ze dit wisten was het begin van een belangrijke uitvinding die een Arabische wiskundige zo’n duizend jaar geleden deden :de leessteen. Deze leessteen http://www.option.nl/ontwikkeloption/weten/terugblik/images/leessteen1000naChristus.jpgbestond uitkristal of halfedelsteen Beril waarvan de platte onderkant op een tekst werd gelegd om de letters te vergroten.

Het woord 'bril' komt van het mineraal beril. Dat werd vroeger gebruikt om brillenglazen van te slijpen.

Er wordt verteld dat keizer Nero  (zo’n 2000!! jaar geleden) door een smaragd naar de gladiatorengevechten keek. Ze denken dat hij dat deed omdat hij bijziend was. Dit is dan de oudste vermelding van wat een bril kan worden genoemd.

Ook kan men lezen dat in 1280 in Italië lenzen gebruikt werden om beter te kunnen kijken. Ze denken dat er in die tijd ook een soort brillen waren in de Arabische wereld en in China. Vooral Monniken, geleerden en artsen zijn de eerste gebruikers.

In het jaar 1305 werden in Murano bij Venetië twee lenzen in ringen, eerst van ijzer, later van hout of hoorn gevat waaraan steeltjes werden gemonteerd. De uiteinden van deze steeltjes werden dan met behulp van een nagel (niet) als een soort scharnier aan elkaar verbonden. Zo is de nietbril ontstaan, die nog tot het eind van de 16e eeuw werd gebruikt.
Maar pas in de18de eeuw zijn de veren uitgevonden; tot dat moment werd de bril op de neus geklemd of met linten aan de oren gebonden.

De moderne bril, met veren, wij zeggen nu met poten; die de bril achter de oren bevestigen, is pas in de 18e eeuw in Engeland uitgevonden.

 dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen????